Het proces van scheiden is nooit leuk, maar een beetje leuk ieder je eigen kant opgaan is wel fijn. Onze eigen auteur Nina Pierson (bekend van oa. De Geboortebundel) deelt geregeld haar persoonlijke verhaal over haar scheiding en vraagt zich in haar column af hoe je in praktische zin, levens die zo verweven zijn, op een goede manier loskoppelt. Hoe ga je om met al het verdriet dat daarbij hoort en hoe kom je nader tot elkaar met ieder een eigen versie van je verhaal?
Tijdens ons leven kunnen we behoefte hebben aan meerdere lange relaties. We leven langer dan een paar honderd jaar geleden, vrouwen kunnen prima financieel op eigen benen staan en de christelijke morale vinger wijst al decennialang niet meer tot het echtelijke bed wanneer er een relationele wisseling van de wacht plaatsvindt. Echter, is de relatie door ons gebruik van social media een openbaar goed geworden. Die gewaardeerd en vergeleken kan worden.
Het zijn meestal de veertigers die gaan scheiden. Botsende karakters en 'iemand anders in het spel' wordt het vaakst genoemd als redenen voor het verbreken van de verbintenis.
Diane Vaughan is socioloog en staat bekend om haar theorie over “uncoupling” ofwel het proces van het uiteengaan van koppels. In haar werk beschrijft ze hoe partners langzaam uit elkaar groeien en hoe dit vaak onopgemerkt blijft tot het duidelijk wordt dat de relatie niet langer functioneert. Het ontkoppelingsproces begint vaak als oude, onopgeloste kwesties naar de oppervlakte komen of wanneer één van de partners begint te twijfelen aan de relatie en dit intern overweegt, vaak zonder directe communicatie met de andere partner. Dit leidt tot verdere emotionele afstandelijkheid en uiteindelijk tot een fysieke scheiding.
Een no-fault scheiding werkt misschien heel goed wanneer je beide van mening bent dat de koek op is, maar kan nog knap lastig zijn als je het gevoel hebt dat de ander verantwoordelijk is voor jouw misère en je bijvoorbeeld berooid achterlaat, je kostbare jonge jaren heeft verspild of ervandoor is gegaan met je beste vriendin. In realiteit volgen emoties van haat, jaloezie, verdriet en wanhoop elkaar vaak op. Het hoeft gelukkig niet altijd uit te lopen op een vechtscheiding. Je wenst tenslotte je ex geliefde alle geluk toe maar ook weer niet te veel. In ieder geval net iets minder dan jezelf.
Verpletterd van wanhoop, moeten we blij zijn dat er boeken zijn om ons houvast te geven en de weg te wijzen. Ervaringsverhalen, een heldere kijk van professionals of een roman die je volledig aan de werkelijkheid laat ontsnappen kunnen helpen de zee van verdriet te doorkruisen zonder te vervallen in joggingbroeken en wijn.
Wij hebben voor jou onze favoriete boeken over scheiden, break up en alles daartussenin op een rijtje gezet in onze monthly favorites. Met deze gids kan je indien nodig redden wat er te redden valt, of je leven vol goede moed een heel nieuwe wending geven.